Operacija i korekcija grudi - The Beauty Clinic
 

Korekcije grudi / Operacije grudi

Sve žene žele da imaju lepe grudi koje se uklapaju u njihovu figuru, ali nije svim ženama to prirodno dato. Kada to i jeste slučaj, grudi se zbog svoje fine građe opuštaju, gube jedrinu i mladalački oblik usled rađanja i starenja. Estetska hirurgija ima rešenje za čitav niz mogućih problema sa estetikom grudi. To su povećanje, podizanje i smanjivanje grudi koje su prevelike, kao i rekonstrukcija grudi nakon operacije karcinoma.

Povećanje grudi

Povećanje ili augmentacija grudi je jedna od najčešćih estetskih intervencija i obavlja se uz pomoć silikonskih implantata. Pored povećanja grudi u obimu, ugradnjom silikonskih implantata može i da se koriguje njihov oblik, volumen i čvrstina.

Operacija je namenjena pacijentkinjama koje imaju male, nerazvijene grudi, grudi koje su asimetrične ili grudi koje su se opustile usled starenja, gubitka težine ili nakon rađanja. Često se primenjuje i kod žena koje imaju znatno uže grudi i grudni koš od kukova radi dobijanja skladnije figure. Operacija uvećanja grudi može da se izvede tek kada grudi zavše svoj razvoj, dakle nikako pre osamnaeste godine.

Operacija povećanja grudi ugradnjom implantata se izvodi u opštoj anesteziji i traje oko sat i po vremena. Rez se pravi tako da ostane u kožnom naboru ispod dojke, u predelu ispod pazuha ili u okviru areole. Kroz rez se uvodi implantat koji je izabran na prethodnom razgovoru sa hirurgom. To može biti okrugli ili zaobljeni implantat, koji se sastoji od fiziološkog rastvora i membrane ili silikona. Implantat ili masno tkivo može da se postavi iza žlezda ili iza mišića u grudima. Kod vrlo mršavih devojaka se praktikuje postavljanje implantata iza mišića kako ne bi bio prepoznatljiv spolja u nekom momentu. Implantat se postavlja precizno u džep koji se prethodno pravi između tkiva i tako se fiksira. Rezovi se zatvaraju preciznim minimalno primetnim šavovima i pokrivaju hirurškom trakom.

Kada se grudi povećavaju i oblikuju sopstvenom mašću, pravi se minimalan otvor ( 1-2mm) na koži ispod grudi i kanilom se aplicira željena količina na više strana. Rez se zatvara i kasnije praktično ostaje nevidljiv. Intervencija se obavlja u analgosedaciji i pacijent napušta kliniku odmah nakon intervencije. Ukoliko se povećanje grudi obavlja putem sopstvene masti, potrebno je da se prethodno uradi kratkotrajna liposukcija sa mesta na kojima ima previše masnog tkiva (potkolenica, unutrašnja strana kolena, stomak, zadnjica, bokovi). Masno tkivo se prečišćava u laboratorijskim uslovima i zatim koristi kao filer.

Podizanje grudi

Mastopeksija ili podizanje grudi je složena operacija kojom se menja oblik grudi tako što se uklanja višak kože, a postojeće tkivo se preoblikuje prema želji. Bradavice se pomeraju na željeno mesto, a areole se smanjuju. Na taj način se postiže jedrina i čvrstina grudi kao u mladalačkom periodu. Operacija podizanja grudi se izvodi u opštoj anesteziji ili analgosedaciji i traje između dva i tri sata. Rez se obično pravi oko areole i spušta se dole do nabora ispod grudi. Nakon operacije postoji mogućnost da se javi potreba za postavljanjem drena kojim se aspirira višak tečnosti i krvi iz dojki.

Operacija podizanja grudi je namenjena ženama koje su izgubile prirodno podignut mladalački izgled grudi usled rađanja, starenja ili gojenja. Zatim, one kojima grudi izgledaju opušteno, duguljasto, koža deluje nabrano i kojima su bradavice okrenute ka dole. Efekti operacije podizanja grudi su najbolji kod žena koje imaju manji ili umereni obim grudi. Operacija podizanja grudi može da se kombinuje sa povećanjem grudi, ugradnjom implantata ili sa liposukcijom. Podizanje grudi se preporučuje ženama koje su završile sa rađanjem jer postoji mogućnost da bi nova trudnoća donela potrebu za revizijom operacije. U nekim slučajevima se preporučuje da se pre operacije podizanja grudi uradi mamografski pregled.

Smanjivanje grudi

Prevelike grudi nisu poželjne, baš kao ni premale, jer za žene koje ih imaju predstavljaju niz poteškoća u svakodnevnom životu. Operacija smanjenja grudi ili redukciona mamoplastika je operativni zahvat pomoću kojeg se odstranjuje deo kože, masnog i vezivnog tkiva dojke. Na taj način one gube na obimu i težini, što olakšava pokrete, poboljšava statiku tela i utiče na usklađivanje figure. Operacija se izvodi u opštoj anesteziji i traje oko sat vremena. Rez se pravi u okviru alveola (oko bradavica), ili ispod dojki i tako ostaje sakriven kasniji ožiljak.

Operacija smanjenja grudi je namenjena ženama koje imaju prevelike grudi za svoju građu te im figura ne izgleda skladno. Zatim one koje imaju zdravstvene probleme sa kičmom zbog tereta koji predstavljaju grudi, hronični bol u vratu i ramenima, iritacije ispod dojki ili probleme sa spavanjem. Nije retkost ni da žene sa prevelikim, neproporcionalnim grudima imaju osećaj nesigurnosti i nezadovoljstva svojim telom, što takođe nestaje sa operacijom. Operacija smanjenja grudi treba da se radi nakon završenog rađanja jer može da izazove probleme sa dojenjem.

Rekonstrukcija grudi

Operacija rekonstrukcije dojki se obavlja nakon ili u toku odstranjivanja dojke (mastektomija) usled lečenja karcinoma, kako žene ne bi gubile samopouzdanje. Osećaj oštećenosti tela i neprivlačan izgled ne treba da prate lečenje od ove teške bolesti. Lep izgled dojki je moguće povratiti specijalnim hirurškim tehnikama kojima se nadoknađuje izgubljeno masno i vezivno tkivo dojki. Tkivo se nadoknađuje silikonskim implantatima ili sopstvenim tkivom uzetim sa drugih mesta na telu. Na taj način se dojkama vraća prirodan izgled i simetrija.

Rekonstrukcija dojki se praktikuje kod odstranjivanja dojki usled lečenja karcinoma dojke, kod preventivne mastektomije i kod urođene asimetrije.

Efekti i oporavak

Pri povećanju, podizanju i rekonstrukciji grudi putem ugradnje implantata opravak traje oko mesec dana. Konci se skidaju nakon dve nedelje i u tom periodu mogu da se očekuju bolovi kao štu su: otok regije, osetljivost bradavica, napetost i podlivi, I oni se kontrolišu lekovima . Pacijentkinja mora da nosi specijalan elastičan grudnjak oko mesec dana nakon operacije. Vraćanje uobičajenim aktivnostima je kroz desetak dana od operacije. Prvih šest nedelja pacijentkinja ne treba da se izlaže fizičkim naporima u vidu sporta ili podizanja tereta. Potrebno je da u prvim nedeljama nakon operacije dojki pacijentkinja spava na leđima. Operacije dojki imaju rizik od krvarenja, infekcija i alergijske reakcije na anesteziju.

Izuzetak su operacije povećanja i oblikovanja grudi putem dodavanja masnog tkiva (lipotransfer), kada je oporavak sveden na svega par dana i nije zahtevan u smislu potrebnog mirovanja. Nakon intervencije pacijentkinja može imati osećaj nelagodnosti i otok u grudima, ali nema bolove.

Za dodatne informacije u vezi korekcija grudi pozovite telefone: +381 69676768 i +381 69 20 20 206.

Tagovi: operacije grudi, korekcije grudi, povećanje grudi, podizanje grudi, smanjivanje grudi, rekonstrukcija grudi

“Uz nas ćete biti najbolja verzija sebe!”

The Beauty Clinic

ISKUSTVA   PACIJENATA
Strelica levo
Zvezdica Zvezdica Zvezdica Zvezdica Zvezdica
N.E. 42 godine
Moje prvo iskustvo s estetskim intervencijama je nastalo na ovom mestu. Uverio sam se da i muškarci takodje trebaju da posećuju plastičnog hirurga kako bi imali osmeh na licu! Hvala!
Strelica desno
Lokacija
THE BEAUTY CLINIC
Vardarska 9
11000 Belgrade, Serbia
+38169676768
+381692020206
office@thebeautyclinic.rs
nena@thebeautyclinic.rs

The beauty clinic facebook stranica The beauty clinic instagram stranica